Ceny ropy po dvoch dňoch prudkého poklesu opäť rastú

22.02.2013 Celý región

Singapur  (TASR) - Ceny ropy po dvoch dňoch výrazného poklesu opäť rastú. Americká ropa WTI sa predáva tesne nad 93 USD (70,53 eura) za barel. Veľké zásoby v USA a obavy týkajúce sa vyhliadok globálnej ekonomiky však limitujú ich zvyšovanie, informovala agentúra AP.
Barel (159 litrov) americkej ropy WTI s aprílovým kontraktom sa dnes ráno o 7.36 h SEČ predával po 93,13 USD. To je o 29 centov viac ako na konci obchodovania na newyorskej komoditnej burze vo štvrtok (21. 2.). Kontrakt počas štvrtka oslabil o 2,38 USD alebo 2,5 % a uzavrel na 92,84 USD za barel. Aprílový kontrakt na ropu Brent dnes ráno zdražel o 41 centov na 113,93 USD/barel.
Dôvodmi tohtotýždňového zlacnenia čierneho zlata sú vysoké ropné rezervy v USA a špekulácie, že americká centrálna banka Fed môže čoskoro ukončiť svoju ultra voľnú menovú politiku, ktorou sa snaží podporiť ekonomiku, čo by obmedzilo prísun hotovosti do komoditného sektora. Slabé makroekonomické údaje a kroky čínskej vlády na spomalenie inflácie tiež stlmili očakávania týkajúce sa vývoja dopytu po energiách.
 

Vyberte región